BEZ-BARIER (1)

DESIGN BEZ BARIER jest projektem realizowanym w ramach 1. Międynarodowego Festiwalu Dobrych Projektów Wroclove Design 2013, w najlepszy sposób realizującym hasło przewodnie – DESIGN ŁĄCZY. To taki sposób myślenia o otaczającym nas świecie, by uczynić go przyjaznym dla wszystkich jego użytkowników.

W ramach projektu przygotowaliśmy specjalne rozwiązania dla osób, które bardzo często mają ograniczony dostęp do treści kulturalnych i intelektualnych – niewidomych i niesłyszących, m.in.

• Informacje festiwalowe udostępnione w wersji brailem jako insert do gazety festiwalowej
  • Współpraca z tłumaczami języka migowgo, obecnymi w czasie wykładów, warsztatów i wydarzeń medialnych podczas Festiwalu
  • Prezentacja przykładów rozmaitego zastosowania tyflografiki w życiu codziennym

Chcielibyśmy jako pierwsi w Polsce udowodnić, że bycie niewidomym czy niesłyszącym wcale nie oznacza wykluczenia z wydarzeń kulturalnych i artystycznych. Nasze działania są podejmowane przy merytorycznym wsparciu specjalistów. Wszystko to, by pokazać, że projektowanie ma łączyć, a nie dzielić. Mamy również nadzieję, że uda nam się wprowadzić "design" jako nowe słowo do języka migowego.