O nas

Fundacja OPEN MIND to organizacja non-profit założona przez grono entuzjastów designu, sztuki, edukacji społecznej i kulturowej. Jej misją jest rozwój społeczeństwa kreatywnego, opartego na wiedzy, świadomie korzystającego z dostępnych innowacji i technologii. Działa społecznie, pro-ekologicznie, kulturotwórczo i międzynarodowo.

OPEN MIND wspiera polskich przedsiębiorców, projektantów i artystów. Popularyzuje lokalne rzemiosło oraz współczesny design, reprezentujący wszystko to, co innowacyjne i otwarte na człowieka. Na program Fundacji składają się: interdyscyplinarne warsztaty, seminaria, debaty publiczne, wykłady, konferencje. Fundacja realizuje również cykliczne projekty edukacyjne, m.in. FRESH DESIGN – Młoda Europa o designie, Aktywni i Kreatywni – Polacy w Europie, Pracownia Młodego Przedsiębiorcy, KIDS DESIGN SPACE – dzieci projektują przestrzeń, Laboratorium Designu i Sztuki, Open Art. Udogodnienia.

Nasze cele

Open Art. Udogodnienia

To  niestandardowa propozycja edukacji kulturalnej skierowana do dzieci i młodzieży z różnych przyczyn zagrożonej wykluczeniem. Twórczo i w praktyce poprzez głębie wszystkich zmysłów i nieograniczoną wyobraźnię uczestnicy poznają przeróżne oblicza sztuki sztuki, korzystając z bezpłatnych zajęć w kilkunastu ośrodkach kulturalnych we Wrocławiu.

Trampolina do kultury

Projekt składa się z cykli darmowych, innowacyjnych szkoleń i warsztatów skupionych wokół designu, sztuki użytkowej i szeroko rozumianej kultury materialnej. Zajęcia są prowadzone przez mistrzów projektowania, rękodzielników, rzemieślników i liderów kultury.

Wspólnie zakończyliśmy wiele wspaniałych projektów. Czekają na nas kolejne!

ZAKOŃCZONYCH PROJEKTÓW