WROCLOVE DESIGN FESTIVAL JUŻ W MAJU 2016!

Międzynarodowy Festiwal Dobrych Projektów. Dobrego designu. Dobrych produktów. FOR SALE: DESIGN – hasło przyświecające 3. edycji Wroclove Design Festival stanie się pretekstem do zastanowienia nad znaczeniem designu we współczesnym świecie – świecie na sprzedaż. W miejsce prezentacji oraz dyskusji o przyczynach i skutkach konsumpcjonizmu przeobrazi się ALEJA BIELANY, która nie tylko udostępniła przestrzeń na wydarzenie, ale stała się też jego mecenasem.

Konsumpcja jest nieodzownym elementem naszego codziennego życia. Konsumujemy – jemy, konsumujemy – kupujemy, konsumujemy – mamy, posiadamy. Czy pomiędzy produktem masowym, a dziełem sztuki jest miejsce na DESIGN?

W programie znajduje się 7 wystaw z Polski, Niemiec, Austrii i Czech, 70 ekspozycji, ponad 100 projektantów i twórców z całego świata, 40 warsztatów, ponad 250 godzin spotkań i gorących dyskusji. A wszystko to podczas 5 dni dobrego designu na 6000 m 2 powierzchni w ALEI BIELANY, największym Centrum Handlowym w Polsce z szeroką ofertą mebli i wyposażenia wnętrz.

Przestrzeń festiwalowa zostanie podzielona na 7 stref tematycznych: KIDS, ARTS&CRAFTS, POSTMORTAL, FRESH, TECHNOLOGY, FOOD DESIGN, SPORT&RELAX, a każdą z nich wypełnią wystawy i przedmioty stworzone przez uznanych, a także zdolnych, poczatkujących projektantów.

Wśród gości znajdą się m.in.: Robert Majkut, jeden z najważniejszych europejskich designerów; Dr Anna Vonhausen, inicjatorka marki VANK nagrodzonej dwiema nagrodami IF Design Award 2016; Ingrid Sol Lecia, rzeźbiarka i artystka ze Szwajcarii. Jej prace zawsze wychodzą poza ustalone granice, lokują się między projektowaniem a sztuką współczesną. Pia Interlandi – australijska projektantka mody pośmiertnej, która w swoich pracach często wykorzystuje śmierć, jako koncepcję naukową i psychologiczną. Jej prace zobaczymy w strefie POSTMORTAL. O patentach, wzorach przemysłowych, innowacjach i korzyściach płynących z ich rejestracji opowie Elżbieta Dobosz z Urzędu Patentowego RP.

Na Wroclove Design Festival jedną z wielu niesamowitych ekspozycji będzie FLARIS LAR 1, najmniejszy na świecie, ultranowoczesny i lekki samolot odrzutowy. Mieści się w garażu, a jego skrzydła można zdemontować w 5 minut. Do startu i lądowania potrzeba nie więcej niż 250 metrów pasa startowego. Waży nie wiele więcej od fiata 126p, a podróż nim kosztuje złotówkę za kilometr! Co więcej, obsługa maszyny jest uproszczona do minimum.

Co jeszcze? Gogle Samsung Gear Virtual Reality, Wirtualna rzeczywistość; kiedyś niedostępna, efekt specjalny z filmów science fiction – dziś staje się rozwiązaniem, które każdy może mieć w domu. Gogle są proste w obsłudze – wystarczy chwila żeby przygotować je do działania i smartfon, który będzie pełnił rolę ekranu. Przenoszą w świat wirtualnej rzeczywistości – w moment można znaleźć się na krawędzi najwyższego budynku na świecie – Burj Khalife w Dubaju.

Na tym nie koniec! AUSTRIAN DESIGN EXPLOSION – prezentacja 150-lat austriackiego designu, łącząca fascynację technologią, kreatywne podejście do materiałów i poetyckość. Ekspozycja Instytutu Designu Kielce MUST EAT, która zwraca uwagę na kwestie nieuzasadnionego kupowania i spożywania nadmiernej ilości jedzenia, przesadnego przywiązywania wagi do jego estetyki, a także na charakter wpływu mediów na to, co i w jaki sposób jemy. Pieniądze a Design – wystawa autorstwa czeskiej grupy twórczej OKOLO obrazująca relacje pieniędzy z kreatywną twórczością z różnych punktów widzenia. PROCES – autorski projekt Grynasz Studio & Wroclove Design wykorzysta różne polskie wdrożenia, aby na ich przykładzie zaprezentować poszczególne etapy procesu produkcji, czyli pracę projektanta z inwestorem, sposób rozwijania koncepcji oraz efekt końcowy – gotowy produkt. KIDS DESIGN SPACE – wyjątkowa wystawa prezentująca 14 prototypów przedmiotów użytkowych zaprojektowanych przez dzieci i projektantów, a zarazem interaktywna przestrzeń edukacyjna, która udowodni, że design to nie taki straszny stwór, a nauka to dużo frajdy i zabawy.

Pamiętajcie! III edycja Wroclove Design Festival 18-22 maja 2016
Aleja Bielany, część meblowa