Wrocławskie Gawędobranie

29 września 2021 r. Fundacja Open Mind zaprosiła wrocławian do udziału w I edycji wydarzenia pt. „Wrocławskie Gawędobranie”. W Dolnośląskim Centrum Filmowym zebrało się ponad 220 młodszych i starszych miłośników czytania! To było wyjątkowe spotkanie z żywym słowem realizowane w ramach projektu „Dolny Śląsk Wita! Rzemiosło”!

Wydarzenie odbyło się w „Ogólnopolskim Dniu Głośnego Czytania”, zainicjowanym w 2001 roku przez Polską Izbę Książki. Dlaczego? Ponieważ głośne czytanie jest ważne. Rozwija wyobraźnię i wrażliwość. Uczy myślenia, ćwiczy pamięć, pogłębia wiedzę, poszerza zasób słownictwa i poprawia dykcję. Czytając uczymy się otwartości na innych, budujemy więzi i wspólnie spędzamy czas. Czytając wyrabiamy w sobie także dobre nawyki i… podnosimy statystyki! W kwietniu tego roku Biblioteka Narodowa opublikowała raport z którego wynika, że ponad połowa Polaków (68 %) nie przeczyła w 2020 roku ani jednej książki. Tym ważniejsze wydaje się podejmowanie działań zachęcających do czytania.

– Jak powiedział chiński filozof Lao Tzu (Laozi) „Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku”. Takim małym krokiem ku czytelniczej przygodzie było zaproszenie do posłuchania rodzimych legend . Pokazanie, że czytanie jest fajne, a przekazywane z pokolenia na pokolenia przypowieści nadal fascynują i budują magiczną historię Wrocławia, tworząc unikalny szlak prezentujący miasto z zupełnie innej strony” – tłumaczy Wioleta Król, prezeska Fundacji Open Mind, organizatora wydarzenia.

Wśród głośno czytanych opowieści znalazły się: „O Kluszczanej Bramie” (aut. Krzysztof Kwaśniewski), „Mostek czarownic” (aut. Mariusz Urbanek), „Pole” (aut. Włodzimierz Ranoszek), „Strachota Postrach Strachocina. Legenda Wrocławska”  (aut. Ewa Zachara), „Góra” (aut. Włodzimierz Ranoszek), Złote dziecko (aut. Włodzimierz Ranoszek), „O Mysim Stawie” (aut. Krzysztof Kwaśniewski), „Szpada Szermierza” (aut. Justyna Rapacz), „Skamieniałe Tancerki” (aut. Krzysztof Kwaśniewski), „Dzwon biednego grzesznika” (aut. Krzysztof Kwaśniewski). Na publiczność czekało także kilka niespodzianek! Wspaniałe ilustracje autorstwa Anny Pawliny, Michała Bugzela, Heleny Czecznikow i Weroniki Kiewisz. Specjalne zaklęcie, wyczarowane dla publiczności przez Konrada Imielę.  Włodzimierz Ranoszek zagrał na lutni, a Justyna Szafran zaśpiewała piosenkę ze spektaklu „Alicja” prezentowanego na deskach Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu.

Do czytania zostali zaproszeni znani i lubiani wrocławianie, wśród nich znaleźli się:
* Bartłomiej Świerczewski – Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych,
* Jarosław Perduta – Dyrektor Dolnośląskiego Centrum Filmowego,
* Konrad Imiela – Dyrektor Artystyczny i aktor Teatru Muzycznego Capitol,
* Justyna Szafran – Aktorka Teatru Muzycznego Capitol i wokalistka,
* Włodzimierz Ranoszek – Bajkopisarz,
* Ewa Zachara – Pisarka i poetka,
* Katarzyna Czaplińska Białecka -Bibliotekarka i animatorka kultury, kierowniczka filii nr 17 MBP i. T. Różewicza we Wrocławiu
* Dominik Kłosowski – przewodniczący Komisji Kultury i Współpracy z Zagranicą Rady Miejskiej Wrocławia
* Mirosława Pokładek – Aktorka Teatru „Nadodrzańskiego”
* Mikołaj Czerniatowicz – 12 – letni miłośnik czytania i gry na perkusji.

– Zainteresowanie wydarzeniem było ogromne! Dziękujemy czytającym gościom, którzy choć na chwilę wprowadzili nas w magiczny świat dawnego Wrocławia. Dziękujemy także publiczności, która nas nie zawiodła i pokazała, że czytanie jest ważne.  – dodaje W. Król.
___________________________________________________
„Wrocławskie Gawędobranie” zostało zrealizowane w ramach projektu „Dolny Śląsk Wita! Rzemiosło” dofinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury Dziedzictwa

Organizatorzy wydarzenia: Fundacja Open Mind, Dolnośląskie Centrum Filmowe
Patronat Honorowy: Marszałek Województwa Dolnośląskiego Cezary Przybylski, Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk
Partnerzy: Miejska Biblioteka Publiczna i. T. Różewicza we Wrocławiu, Teatr Muzyczny Capitol, Nowe Nadodrze, Grupakreatywni.pl, CRZ Krzywy Komin, Muzeum Miejskie Wrocławia.
Wydawnictwa: Wrocławskie Wydawnictwo EMKA, Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o. o., Wydawnictwo OVO,
Patroni medialni: TVP 3 Wrocław, Radio Wrocław, Radio RAM, Gazeta Wrocławska, Wroclive, Kocham Wrocław, Miejsca we Wrocławiu, designteka.pl, Czas na Wrocław, 30 minut
___________________________________________________
„Wrocławskie Gawędobranie” to jeden z elementów realizowanego do 31. grudnia 2021r. projektu „Dolny Śląsk Wita! Rzemiosło”, którego najważniejszym celem jest popularyzowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego, materialnego i duchowego. Projekt opiera się na przekonaniu, że „tradycyjne”, „ludowe” nie znaczy nudne. W ramach 40 działań prezentowane są wrocławskie i dolnośląskie rzemiosła, rękodzieło i sztuka, a także dolnośląskie tradycje i legendy. Na program składają się warsztaty, spotkania z artystami, rzemieślnikami, etnografami, muzealnikami, specjalistami różnych dziedzin. Wycieczki tematyczne połączone z obchodami po wystawach i warsztatami praktycznymi które przybliżą kulisy pracy artystów, mistrzów rzemiosł i tajniki często zanikających na dziś dzień zawodów, m.in. takich jak zecer, kowal, szewc, drzeworytnik, modystka, tkacz czy też ludwisarz. Są one także okazją do poznania ciekawych miejsc regionu i spotkań z niezwykłymi Dolnoślązakami!

Więcej o projekcie:
www.dolnyslaskwita.pl

Link do zdjęć:

Link do zaklęcia Konrada Imieli

Spotkanie „Wrocławskie Gawędobranie”  realizowane jest w ramach projektu „Dolny Śląsk Wita! Rzemiosło dofinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury Dziedzictwa Narodowego i Sportu oraz ze środków Dolnośląskiego Centrum Filmowego  z budżetu Województwa Dolnośląskiego.

Organizator: Fundacja Open Mind
Partnerzy: Miejska Biblioteka Publiczna i. T. Różewicza we Wrocławiu, Teatr Muzyczny Capitol, Nasze Nadodrze, Grupakreatywni.pl, CRZ Krzywy Komin, Muzeum Miejskie Wrocławia
Zaglądajcie na www.dolnyslaskwita.pl

Zostań naszym partnerem!

Wyślij wiadomość z zapytaniem już teraz!

Projekty pokrewne

Od 01 marca 2018  w ramach umowy z Gminą Wrocław Fundacja OPEN MIND jako wyłączny operator zarządzający i programowy prowadzi Centrum Rozwoju Zawodowego Krzywy Komin.  Obiekt znajduje się w obszarze...

Szewc, hafciarka, drzeworytnik, zecer – nowe odsłony starych zawodów Tkanie dolnośląskich dywanów, warsztaty dawnego rzemiosła w nowoczesnej odsłonie, wycieczki tematyczne oraz internetowa mapa legend i rzemiosła  – to tylko kilka atrakcji...