Fundacja Open Mind

Innovation. Kids Design Space 2018

Kategoria : Aktualności

KIDS DESIGN SPACE – to unikalny projekt edukacyjno-animacyjny skierowany do dzieci i młodzieży, organizowany już po raz 4. przez wrocławską Fundację Open Mind. Edycja 2018 odbyła się pod hasłem „Innovation” stała się przestrzenią do poszukiwania odpowiedzi, jak w dzisiejszym zdigitalizowanym świecie połączyć niezwykłą dziecięcą wyobraźnię z twórczym doświadczeniem dorosłych. Jak wykorzystując możliwości nowych technologii znaleźć innowacyjne rozwiązania odpowiadające na problemy dzisiejszego świata. Podczas kilkudziesięciu warsztatów, interdyscyplinarnych spotkań i wycieczek edukacyjnych dostarczyliśmy prawie 500 uczestnikom narzędzia pozwalające na refleksję nad własnym otoczeniem oraz na aktywne jego modyfikowanie. Najmłodsi pod skrzydłami wybitnych specjalistów z różnych dziedzin projektowych mieli okazję zobaczyć jak przebiega proces tworzenia innowacyjnych przedmiotów użytkowych, od pomysłu po jego realizację. Finałowa wystawa jest okazją do zaprezentowania szerokiej publiczność efekty współpracy na płaszczyźnie dziecko – dorosły.

Dużym sukcesem kolejnej odsłony projektu jest zaangażowanie do współpracy specjalistów, polskich projektantów, architektów, artystów i innowatorów znanych nie tylko na rodzimym lokalnym i ogólnopolskim rynku, ale również w środowisku międzynarodowym. Ich rozległe kompetencje w różnorodnych dziedzinach pozwoliły na przeprowadzenie warsztatów oraz spotkań na najwyższym poziomie merytorycznym. W projekcie “Kids Design Space” udział wzięli uznani specjaliści, designerzy i studia projektowe, a także innowatorzy, m.in.: Ewa Solarz (projektantka, kuratorka, ambasadorka projektu), Jerzy Łątka (projektant, architekt), Paulina Urbanik (architekt), Kubasek Studio (Krzysztof Kubasek – projektant, Małgorzata Pawlak Kubasek – psycholożka społeczna), Studio Lenart (Wiktoria Lenartprojektantka), PRP Architekci – międzynarodowe biuro projektowe (architekci: Marcin Puchała, Wojciech Adamek, Marcin Husarz, Lea Kazanecka-Olejnik, Katarzyna Kowalska, Piotr Michalski i Tomasz Mor), Patrycja Mastej (artystka, projektantka, wykładowca, animatorka kultury), Magdalena Skowrońska (psycholożka, animator kultury, kuratorka wystaw), Katarzyna Koperkiewicz (projektantka odzieży i tkanin, ekokreatorka), Kamil Podolak (projektant), Dariusz Werschner (fizyk, wizjoner, innowator.), Studio Food Is Joy (Joanna Aniszczyk – edukatorka, dziennikarka kulinarna, podróżniczka, autorka bloga „I love to eat”), Alicja Pałys (projektantka), Adam Gurgul (programista), Aleksandra Omiotek (projektantka, architekt), Agata Łoś (artystka, animatorka kultury, społecznik), Aleksandra Niemiec (grafik, animatorka kultury), Jolanta Łapinkiewicz (animatorka kultury, fotograf).

Organizator: Fundacja Open Mind   I Współorganizacja: CRZ Krzywy Komin, Grupakreatywni.pl

Patronat honorowy: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Prezydent Wrocławia, Departament Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia

Partner: Centrum Innowacji 3M, Brand24, PRP Poland, Schumacher Packaging  Sp. z o.o., Materialise, Studio Delikatesy, Muzeum Współczesne Wrocław, Art Hotel, UAV Polska Izba Systemów Bezzałogowych, BZB UAS Sp. z o.o., Drukarnia Otwarta 12, Klub Innowatora

Patroni medialni:  Radio Wrocław, Radio RAM, Magazyn Fika, Magazyn Mint, DOKiS, Kikimora, egaga.pl, tuwroclaw.com, miastodzieci.pl